Pu-erh - čaj, ktorý vám pomôže schudnúť

Zázračný čaj pestovaný v čínskej provincii Yunnan. Je to veľmi tmavý nálev so zvláštnou, takmer zatuchnutou vôňou. Svoju charakteristickú vôňu získava vďaka spôsobu spracovania. Počas tohto procesu sa na čaji usadzujú rôzne plesne a baktérie. Preto sa Pu-erh vekom stáva čoraz lepším. Dobrý Pu-erh by mal dozrievať najmenej 5 rokov. A to hovoríme o skvelom pomocníkovi v boji proti obezite.

História čaju puerh

V časoch starých čínskych dynastií, na začiatku nášho letopočtu, ste tento čaj mohli nájsť len na cisárskych dvoroch, kde bol považovaný za „veľkú pochúťku“, ktorú si nemohol dopriať len tak hocikto. Legenda hovorí, že v tom čase sa čaj skladoval v kláštorných pivniciach spolu s telami mŕtvych mníchov, vďaka čomu sa do čaju dostali tieto prospešné baktérie.

Spracovanie čaju puerh

Dnes sa Pu-erh spracováva trochu inak ako v dávnych dobách. Čajové lístky sa najprv nechajú zvädnúť. Potom sa uskutoční proces „zabíjania zelene“ (Sha-qing), t. j. čajové lístky sa zahrejú na panvici a po zahriatí sa zrolujú. Po fáze Sha-qing sa zrolované lístky sušia na slnku. Výsledná surovina sa nazýva Mao cha. Mao cha sa ďalej parí a lisuje. Doba oxidácie je skutočne veľmi dlhá.

Príprava puerhu

Na prípravu takzvaného jednovláknového čaju Pu-erh zohrejte vodu na 90 °C a použite jednu až päť čajových lyžičiek čaju (v závislosti od vašej chuti). Optimálny čas lúhovania je 2 až 4 minúty. Dlhší čas dodá čaju viac chuti a arómy.

Ak chcete, aby vám Pu-erh dodal energiu, uvarte si tzv. varený Pu-erh. Rovnaké množstvo čaju zalejte vriacou vodou a nechajte lístky jemne povariť. Vznikne tak nálev, ktorý je veľmi horký až trpký a doslova zaplavený kofeínom.

V prípade oboch čajov platí, že ak chcete čo najviac využiť ich lahodnosť, vypite ich ihneď po uvarení.

Účinky čaju pu erh

Vďaka látkam, ktoré produkujú spomínané baktérie a huby, sa Pu-erh považuje za zázračný čaj, ktorý pozitívne ovplyvňuje celý náš organizmus.

  • Posilňuje imunitný systém
  • pôsobí ako antidepresívum
  • pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu
  • má priaznivý účinok pri liečbe cukrovky
  • má pozitívny vplyv na sennú nádchu
  • lieči kocovinu
  • pomáha pri chudnutí
  • omladzuje pokožku (pravidelne si potierajte tvár nálevom)
  • detoxikuje
  • má protirakovinové účinky
  • uľahčuje vykašliavanie pri prechladnutí

Chudnutie a čaj puerh

Účinky čaju Pu-erh na chudnutie sú skutočne preukázané. Pri chudnutí je nevyhnutné vypiť denne aspoň tri šálky naozaj kvalitného zeleného čaju Pu-erh. V žiadnom prípade si nekupujte sypaný, lákavo voňavý, „rádoby Pu-erh čaj“ za štyridsať korún. To vám chudnutie naozaj nezaručí. Nenechajte sa odradiť a investujte do kvalitného čaju. Samotným pitím čaju Pu-erh však nezhubnete (musel by to byť čaj „čarodejník“). Pitie čaju je potrebné spojiť s pravidelným pohybom a vyváženou stravou.

Skladovanie čaju

Čaj Pu-erh sa skladuje v nádobách, ktoré nie sú hermeticky uzavreté, pretože Pu-erh potrebuje dýchať. Táto dodatočná oxidácia neustále mení chuť a vlastnosti čaju. Jeho skladovanie by sa dalo prirovnať k skladovaniu archívnych vín.

  • Čaj Pu-erh sa pestuje v čínskej provincii Yunnan.
  • Pri spracovaní čaju Pu-erh sa vyskytujú plesne a baktérie, ktoré ovplyvňujú jeho chuť a vôňu.
  • Kvalita čaju Pu-erh sa vekom zlepšuje, v ideálnom prípade by mal dozrievať aspoň 5 rokov.
  • Čaj Pu-erh je užitočný v boji proti nadváhe.
  • Pravidelné pitie čaju Pu-erh posilňuje imunitný systém a pôsobí ako antidepresívum.
  • Čaj Pu-erh môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a ovplyvňuje cukrovku.
  • Čaj Pu-erh má pozitívne účinky aj pri liečbe sennej nádchy, kocoviny a prechladnutia.
  • Čaj Pu-erh má protirakovinové účinky a omladzuje pokožku.
  • Čaj Pu-erh sa skladuje v priestoroch, kde môže dýchať, podobne ako archívne víno.
  • Pri chudnutí je dôležité piť kvalitný čaj Pu-erh a kombinovať ho s cvičením a vyváženou stravou.