Sencha vs. Matcha: aké sú medzi nimi rozdiely?

Sencha a matcha sú dva najobľúbenejšie druhy zeleného čaju v Japonsku. Aj keď sa môžu zdať podobné, medzi týmito dvoma druhmi čaju je niekoľko dôležitých rozdielov. Prejdime si, v čom sa matcha a sencha líšia a ako sa líšia z hľadiska obsahu kofeínu, zdravotných prínosov a metód prípravy.

Matcha vs. sencha: základné informácie

Matcha aj sencha pochádzajú z Japonska, oba sú zelené čaje a oba majú podobný chuťový profil. Najdôležitejší rozdiel je v tom, že matcha sa vyrába z odtienených čajových lístkov, ktoré sa melú na jemný prášok, zatiaľ čo sencha sa vyrába z celých čajových lístkov, ktoré neboli odtienené.

Sencha:

  • Je z Japonska.
  • Pripravuje sa z celých čajových lístkov rastliny camellia sinensis.
  • Lístky sa sparia, aby sa zastavila oxidácia.
  • Lúhuje sa v čajovej kanvičke alebo šálke.
  • Nízky obsah kofeínu
  • Vysoký obsah antioxidantov
  • Sencha je prímorská a svieža, s vôňou krémov, paradajok, citrusov a morských rias a živou a trpkou dochuťou.

Matcha:

  • Je z Japonska.
  • Vyrába sa z čajových lístkov pestovaných v tieni
  • Lístky sa sparia a potom sa rozomelú na jemný prášok.
  • Rozmiešava sa v miske s horúcou vodou alebo sa pridáva do smoothies, latte a pečiva.
  • Vysoký obsah kofeínu
  • Vysoký obsah antioxidantov
  • Matcha má jemnú, bohatú chuť s nádychom umami a len s náznakom horkosti.

Čo je sencha?

Sencha, ktorá sa často považuje za najpoužívanejší čaj v Japonsku, sa vyrába z lístkov prvého a druhého zberu čajovníka a má jasný, rastlinný charakter so sladkým záverom. Sencha je sypaný čaj, čo znamená, že na jeho prípravu sa celé čajové lístky namáčajú v horúcej vode.

Keďže Sencha sa namáča a nekonzumuje sa celý, má ľahšiu a jemnejšiu chuť ako matcha. Čajové lístky Sencha nie sú pred zberom zatienené, čo znamená, že nemajú takú výraznú chuť umami ako matcha.

Čo je matcha?

Matcha je jemný prášok vyrobený zo zelených čajových lístkov. Podobne ako niektoré iné japonské zelené čaje sa matcha pestuje v tieni niekoľko posledných týždňov pred zberom, čo vedie k získaniu jasne zelených listov s bohatou, mierne sladkou chuťou. Matcha sa melie na jasne zelený prášok, ktorý sa môže piť s vodou alebo pridávať do ochutených nápojov a pečiva. Pri tradičnej príprave sa prášok matcha šľahá s horúcou vodou, aby sa vytvoril spenený, aromatický nápoj, ktorý sa môže piť priamo z misky.

Líši sa práškový zelený čaj od matcha?

Vo väčšine prípadov je práškový zelený čaj len iným názvom pre matchu. Matcha sa vyrába z lístkov zeleného čaju, ktoré sa rozomelú na jemný prášok. Pri opisovaní nápojov a kulinárskych cukroviniek s použitím matcha ich ľudia často označujú ako nápoje s príchuťou „zeleného čaju“, ako napríklad „green tea latte“ alebo „green tea ice cream“, aj keď sa používa matcha.

Ak však uvidíte výrobok označený ako „prášok zeleného čaju“ namiesto matcha, mali by ste sa mu vyhnúť. Matcha sa vyrába zo špeciálneho druhu listov zeleného čaju, ktorý sa pred zberom niekoľko týždňov starostlivo pestoval a chránil. Vďaka tomu má matcha sýtozelenú farbu a bohatú chuť umami. Čaj označený ako „zelený čajový prášok“, na ktorom nie je uvedené, či ide o matchu, je pravdepodobne vyrobený z menej kvalitných čajových lístkov, ktoré neprešli rovnakým procesom. Práškový zelený čaj“ môže byť vyrobený zo senchy alebo iného druhu japonského zeleného čaju.

Účinky čaju matcha a čaju sencha

Sencha aj matcha obsahujú mnohé z prospešných vlastností zeleného čaju. Patria medzi ne:

  • Vysoký obsah EGCG
  • Zvyšuje energiu
  • Znižuje stres
  • Zlepšuje kognitívne funkcie
  • priaznivo pôsobí na zuby
  • priaznivo pôsobí na metabolizmus
  • Vysoký obsah antioxidantov
  • Dobrý účinok na srdce
  • Zlepšuje dlhovekosť
  • priaznivo pôsobí na pokožku
  • Posilňuje imunitný systém
  • Znižuje zápaly
  • priaznivo pôsobí na trávenie

Matcha však obsahuje oveľa koncentrovanejšie množstvo týchto prospešných vlastností. Je to preto, že keď pijete matchu, konzumujete vlastne celý čajový list. Keď pijete senchu, pijete len nálev. Hoci je sencha stále prospešná a plná chuti, matcha má väčší prínos z hľadiska prospešných látok.

Sencha vs. matcha - kofeín

Podobne aj matcha obsahuje oveľa viac kofeínu ako sencha. Opäť je to preto, že keď pijete matchu, pijete celý čajový list. Všetky čaje vyrobené z čajovníka camellia sinensis obsahujú určité množstvo kofeínu. Obsah kofeínu v čaji matcha je obzvlášť vysoký, pretože rastliny pred zberom prechádzajú obdobím rastu v tieni, čo zvyšuje množstvo kofeínu prítomného v listoch.

Chuť čaju sencha a matcha

Matcha a sencha majú podobný chuťový profil s niekoľkými dôležitými rozdielmi. Matcha má jasnú, rastlinnú a mierne horkú chuť s tónmi sladkosti a umami. Je oveľa bohatšia a koncentrovanejšia ako sencha, so zvýšeným umami a trpkosťou.

Sencha býva ľahšia a jemnejšia ako matcha, má však podobnú rastlinnú, mierne trávovú chuť. V závislosti od konkrétnej odrody a úrody sa sencha niekedy opisuje ako čaj s citrusovými a paradajkovými tónmi.