Alishan Jin Xuan mliečny oolong - Velikost balení: 50 g

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5 (7)Počet hviezdičiek je 5 z 5
1 bod do vernostného systému

Cena
6,67 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek) 50 g 100 g 250 g 500 g

Skladem
ks

Mliečny oolong je druh čínskeho polozeleného čaju, ktorý má charakteristickú sladkú a mliečnu chuť a vôňu. Tento čaj sa vyrába krátkou oxidáciou listov oolongu, ich sušením a následným ochutením mliečnou arómou. Mliečny oolong je obľúbený pre svoju jemnú a sladkú chuť. viac

Jin Xuan (Zlatá ľalia) je jedným z najobľúbenejších čajov na Taiwane (okres Chiayi). Pochádza z pohoria Alishan, kde sa pestuje v nadmorskej výške 2000 - 2200 metrov. Čaj je známy aj ako Milk oolong (Nai Xiang, Milky, Milk oolong) vďaka svojej výraznej prírodnej mliečnej aróme (tento lacnejší variant je však doplnený prírodnou arómou).

Chuť je výrazne mliečna, s maslovým nádychom, skôr sladšia. Oolong prešiel 20-30 % oxidáciou a veľmi šetrným pražením.

Čaj vás zaujme príjemnou dochuťou, v ktorej je chuť dlho citeľná, najmä v zadnej časti hrdla.

Prečo by ste mali vyskúšať čaj Milk Oolong?

  • Výnimočná mliečna chuť: tento oolong je známy svojou prirodzenou mliečnou a maslovou chuťou, ktorú dosahuje vďaka špeciálnemu spôsobu pestovania a spracovania bez pridania mliečnych výrobkov.
  • Pôvod z Taiwanu: Čaj pochádza z vysoko cenenej oblasti Alishan na Taiwane, kde sa pestuje v nadmorskej výške 2000 - 2200 metrov. Táto oblasť je známa produkciou čajov najvyššej kvality.
  • Bohatá a komplexná chuť: ponúka kvetinovú arómu, maslové tóny a jemnú sladkosť, vďaka čomu je ideálnou voľbou pre milovníkov jemných a sofistikovaných čajov.
  • Viacnásobné lúhovanie: Tento čaj sa môže lúhovať až šesťkrát, pričom každý lúh prináša nové a zaujímavé chute.
  • Ručne zbierané a tradične spracované: lístky sú ručne zbierané a jemne oxidované, čo zaručuje vysokú kvalitu a jedinečný chuťový profil.

Jin Xuan Milk Oolong

Čaj Jin Xuan je čaj oolong, ktorý pôvodne produkovali pestovatelia čaju na Taiwane začiatkom 80. rokov 20. storočia. Názov čaju sa prekladá ako „zlatá ľalia“ a je známy aj ako čaj milk oolong alebo čaj Nai Xiang. Tento vysokokvalitný čaj je známy svojou prirodzenou mliečnou, maslovou chuťou, ktorá vzniká vysoko špecializovaným výrobným procesom pod dohľadom odborných čajových majstrov.

Chuťový profil

Mliečny oolong ponúka nádherne kvetinovú chuť, pretože ide o menej oxidovaný čaj oolong. Ponúka plný pocit v ústach s bohatou krémovitosťou, mliečnou chuťou a kvetinovou arómou. Čaj Jin Xuan oolong má náznaky sladkého masla, pražených rastlinných tónov a mliečnej dochuti. Ešte zaujímavejšie je, že tento čaj neobsahuje mlieko. Mliečnu arómu a chuť čaju Jin Xuan možno pripísať spôsobu pestovania a výroby čaju.

Pestovanie

Zatiaľ čo väčšina čajov oolong - ako napríklad Tieguanyin - pochádza z čínskych provincií Fujian a Anxi, tento oolong má pôvod na Taiwane. Mliečny čaj Jin Xuan oolong sa zväčša považuje za taiwanský čaj, ale v menšej miere sa pestuje aj v Thajsku.

Čaj sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, čo mu dodáva výraznejšiu chuť a arómu ako čajom z nižších nadmorských výšok. Na Taiwane sa tento čaj pestuje najmä v oblasti Zhushan v nadmorskej výške 600 metrov a v Alishan v nadmorskej výške 1 200 metrov tesne za okresom Nantou. V Thajsku sa čaj pestuje na niekoľkých čajových plantážach vo vyšších nadmorských výškach, vrátane provincie Chiang Rai.

Pestovatelia čaju oolong jemne ručne trhajú čajové lístky a nechávajú ich zvädnúť pred začatím procesu oxidácie. Čajové lístky sa jemne narúšajú, čo umožňuje enzýmom v lístkoch reagovať s kyslíkom vo vzduchu. Tento oxidačný proces spôsobí, že lístky získajú hnedý alebo čierny odtieň a maslovú, mliečnu chuť, ktorou je čaj známy.

Keď lístky dosiahnu požadovaný bod oxidácie, proces sa dokončí zahriatím čajových lístkov. Potom sa lístky zrolujú alebo vytvarujú a zabalia na predaj.

Viac informácií o čajoch oolong

Pri predstavovaní radu čajov oolong treba poznamenať, že z hľadiska označenia sa čaje tohto radu alebo triedy pohybujú medzi zeleným a čiernym čajom. Závisí to od spôsobu spracovania. Či sa k spracovaniu pristupuje ako k zelenému alebo čiernemu čaju.

Z hľadiska histórie bol predchodcom čaju Oolong čaj Beiyuan. Jeho pestovanie a výroba sa datuje do obdobia dynastie Tang. Ide o obdobie od roku 618 do roku 907 nášho letopočtu. Čajové plantáže sa nachádzajú v severnom Fujiane, na úpätí Fénixovej hory v nadmorskej výške približne 2 000 až 2 200 m.

Priaznivé podnebie spolu s ekologickým spracovaním bez použitia pesticídov a podobných chemických hnojív dáva čaju čisto prírodný základ, a tým aj jedinečnú chuť.

Až do 18. storočia sa čajové lístky lisovali do takzvaných koláčov. Od tejto metódy sa v súčasnosti upustilo a čajové lístky sa podrobujú procesu fermentácie. Tento názov je však nepresný. Niekedy sa stretávame s opisom tohto procesu ako polofermentácie. Ani to však nie je presné. V skutočnosti ide o oxidáciu. A to je základný faktor, ktorý znemožňuje zaradiť čaje Oolong výlučne medzi čierne alebo zelené čaje.

Zaujímavý fakt o čaji

Jemná mliečna aróma je prirodzená. V štandardných triedach je zvýraznená ďalšou vôňou. O jeho obľúbenosti svedčí napríklad fakt, že francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac , ktorý písal výlučne v noci, ho pil pre jeho povzbudzujúci účinok a, samozrejme, aj chuť. Obľúbila si ho aj mladá kráľovná Viktória, ktorej tento čaj začiatkom 19. storočia predstavil britský veľvyslanec v Číne.

Dovtedy v Británii takýto nápoj nepoznali. Kráľovná ho nazvala „krásou východu“. K tomuto čaju sa viaže aj legenda. Konkrétne ide o pôvod sladkej chuti bez trpkosti, ktorá je taká typická pre zelený čaj.

Legenda hovorí, že v provincii Fujian žil robotník, ktorý obrábal čajové plantáže. Jedného dňa uvidel jeleňa a rozhodol sa ho prenasledovať. Trvalo to však dva dni. Keď sa vrátil, videl, že jeho čajové lístky sú na okrajoch vyschnuté, a chcel ich vyhodiť. Myslel si, že celá úroda je zničená. Bolo mu však ľúto várku vyhodiť a navyše čajové lístky vydávajú príjemnú vôňu. Usúdil, že na tom pravdepodobne nezáleží.

Nakoniec ho však chuť čaju prekvapila. Chutil výborne. A vďaka tejto zhode okolností a náhode sa zrodil čaj Oolong. Bolo to v období dynastie Čching (1644 až 1911). Hovorilo sa, že meno pracovníka je Wu-long, a toto meno sa pre tento druh čaju používa dodnes.

Do kanvice nasypte dostatočné množstvo čaju. Najprv zalejte čaj vodou s teplotou 95 °C a potom vodu okamžite vylejte. Tým sa čajové lístky prebudia a pripravia na lúhovanie. Teraz čaj zalejte vodou s teplotou 80 - 90 °C a lúhujte 20 - 30 sekúnd. Mliečny oolong prinesie 6 kvalitných nálevov. Čaj môžete pripraviť aj tak, že 5 gramov čaju zalejete 300 ml vody s teplotou 80-90 °C a lúhujete 2 minúty.

polozelený čaj, aróma (laktóza)

Alternatívne produkty5