Kagoshima Fukamushicha Urara

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5 (2)Počet hviezdičiek je 5 z 5

Cena
od 4,93 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek) 50 g 100 g 250 g 500 g

ks

Fukamushicha je silne sparený zelený čaj (zvyčajne sencha). Obvykle sa japonské zelené čaje paria 30-40 sekúnd, pričom intenzívnejšie parenie prebieha po 1 minúte alebo dlhšie.

Čaj je dosť aromatický a má výraznú chuť umami. Príjemná je aj pretrvávajúca dochuť. Je vhodný aj na prípravu mizudači za studena.

Aké čajové lístky sa používajú pri procese fukamushi?

Listy sencha, gyokuro, kabusecha a dokonca aj bancha môžu byť hlboko sparené. Keď sa to urobí, názov dostane predponu fukamushi, napríklad fukamushi genmaicha.

Väčšinou však ide o fukamushi sencha a niekedy sa nazýva fukamushicha, čím sa označuje hlboko sparená sencha.

Aké sú výhody naparovania?

Proces naparovania má veľký vplyv na chuť zeleného čaju. Hlavnou výhodou používania procesu fukamushi je, že potláča trpkosť a zároveň získava viac tela a sladkosti (a chuť umami).

Dlhší čas naparovania spôsobuje, že lístky sú veľmi mäkké a ich končeky sa často lámu počas procesu rolovania. Tieto drobné čiastočky spôsobujú, že fukamushicha vyzerá ako čaj nižšej kvality, ale v skutočnosti to tak nie je.

Pri lúhovaní má tiež tmavšiu farbu a na jeho dne sa nachádza usadenina. Človek by si myslel, že je to veľmi horký čaj, ako napríklad funmatsucha.

Vzhľad fukamushichy je nevýhodou, hoci ako bonus malé čiastočky znamenajú, že sa zvyšujú cenené účinky. Ako to? Podobne ako v prípade matcha a funmatsucha, pitie malých pevných častíc znamená, že získate viac živín, ktoré sa nachádzajú v zelenom čaji (napr. katechíny), a navyše aj tie, ktoré nie sú rozpustné vo vode, ako je vláknina, niektoré vitamíny a chlorofyl.

História fukamushichy

Proces fukamuši sa stal populárnym v 60. rokoch 20. storočia, čo je relatívne nedávno. Začiatok sa však pripisuje Tozuka Toyozovi v období Meiji.

Tozuka vyvinul proces ručného stáčania, ktorý zdokonalil a neskôr navrhol na zhromaždení čajového priemyslu.

Dovtedy sa väčšina zeleného čaju v Japonsku vyrábala z parených lístkov, ktoré sa sušili na slnku. Proces valcovania výrazne zlepšil chuť a vzhľad čaju.

V dôsledku týchto nových noriem sa skúmali aj rozdiely v čase naparovania. To viedlo k vývoju moderného procesu fukamushi.

Odporúčam použiť 5 - 6 g čaju na 150 - 200 ml vody s teplotou 65 - 70 °C a lúhovať 30 s. Na druhý nálev použite rovnakú horúcu vodu a lúhujte 30 s. Pri ďalších nálevoch predĺžte čas lúhovania o 15 s. Na prípravu mizudači za studena použite 10 g na 1 l studenej vody a nechajte lúhovať 1 hodinu alebo dlhšie.

zelený čaj

Alternatívne produkty5