Zaujímavý biely čaj, pre ktorý je charakteristická stopa jazmínu a jemná sladkosť vďaka množstvu jemne nadýchaných najmladších čajových lístkov. viac
Biely čaj Cui Ming ("Zelené jaro") pochádza z čajovej záhrady Qingshan (provincia Hunan), ktorá sa nachádza v kopcovitom teréne v nadmorskej výške približne 750 metrov. Certifikovaná ekologická produkcia čaju sa tu uskutočňuje od roku 2002.
Zber sa uskutočňuje na jar koncom marca a začiatkom apríla. Zbierajú sa len zatvorené listy a púčiky (končeky). Všetko sa robí výlučne ručne.
Suchý list pomerne výrazne vonia. Má kvetinový charakter a najviac pripomína jazmín.
Ľahký nálev má jemne sladkú chuť s jemnými trávovými kvetinovými stopami. Možno v ňom tiež badať jemnú jazmínovú stopu. Za zmienku stojí aj dlhá dochuť bez horkosti.
Odporúčam prípravu s použitím približne 150 ml šálky/gaiwanu. Zalejte 6 gramami vody s teplotou 90 °C. Prvý nálev varte 20-30 sekúnd, ďalší o 10 sekúnd dlhšie. Takto pripravíte veľa chutných nálevov (až 8). Prípadne vyskúšajte až 3 nálevy s 250 ml, 5 gramami čaju, 80 °C a 1-2 minútami lúhovania.
biely čaj