Šalvia lekárska (Salvia officinalis)


Cena
od 1 EUR

Pôvod
EU

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek) 50 g 100 g 250 g 500 g

ks

Šalvia je trváca bylina známa svojou intenzívnou a príjemnou vôňou. Jej striebristo zelené listy sú jemne chlpaté a majú jemnú, mierne horkú chuť. Táto bylina pochádza zo Stredomoria, kde sa pestuje a používa v kuchyni a v domácnosti už po stáročia.

Vzhľad

Šalvia dorastá do výšky 70 cm. Jej listy sú oválne, s typickou vrásčitou štruktúrou a strieborným nádychom. V lete šalvia kvitne drobnými modrofialovými kvetmi, ktoré lákajú včely a motýle.

Použitie v kuchyni

Šalvia je obľúbená najmä v kuchyni, kde sa používa na dochutenie mäsových jedál, omáčok a polievok. Je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne, kde sa často pridáva do rýb, bravčového mäsa alebo plnených jedál. Šalviové listy sa môžu aj smažiť a používať ako chrumkavá ozdoba na jedlá.

Skladovanie

Aby si šalvia zachovala čerstvosť a vôňu, je najlepšie ju skladovať na suchom a tmavom mieste, najlepšie v uzavretej nádobe. Ak máte čerstvé listy, môžete ich tiež zamraziť alebo vysušiť na vzduchu.

Odporúčania

Šalviu možno použiť nielen v kuchyni, ale aj ako dekoratívny prvok v záhrade alebo v aranžmánoch zo sušených kvetov. Vďaka svojej výraznej vôni a krásnemu vzhľadu je obľúbenou bylinkou medzi záhradkármi aj kulinármi.

Vychutnajte si bohatú vôňu a jedinečnú chuť šalvie muškátovej v každej šálke vášho obľúbeného čaju alebo ako skvelý doplnok vašich kulinárskych výtvorov!

1-2 čajové lyžičky zalejte 250 ml horúcej vody (90 °C). Nechajte 5 minút lúhovať, potom sceďte a užívajte 3 šálky denne. Na kloktanie použite dvojnásobné množstvo sušiny, množstvo vody zostáva rovnaké. Kloktajte 3-krát denne po jedle.

salvia officinalis

Alternatívne produkty3