Japonský zelený čaj Ryokucha (Tamaryokucha) vás udrží svieže a čulé po celý deň.
Čaj pochádza z ekologického poľnohospodárstva v blízkosti mesta Ureshino v prefektúre Saga na ostrove Kjúšu.
Pomerne menší rovnomerný lístok má jasne zelenú farbu. Prekvapí vás osviežujúca, sladká, silná trávnatá aróma. Nálev je svetlozelený. Chuť je plná, bez náznaku horkosti a dochuť je sladká.
Odporúčam pripraviť čaj v kanvici s objemom približne 500 ml. Použite približne 7-10 gramov (1-2 čajové lyžičky) čaju a lúhujte maximálne 2 minúty vo vode s teplotou 70-80 °C. Odporúča sa použiť väčšie množstvo čaju a kratší čas lúhovania (30-60 sekúnd). Z čaju sa pripraví niekoľko lahodných nálevov.
Najlepšie druhy japonských čajov
Sencha, gyokuro, bancha, kokeicha, shincha, aracha, mecha - tieto slová predstavujú rôzne druhy japonských čajov. Japonsko je známe svojimi kvalitnými zelenými čajmi, ktoré majú rôzne chute a vlastnosti. Zelený čaj tvorí najväčší podiel japonskej produkcie čaju a existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia spôsobom pestovania, spracovania a chuťovým profilom.
Sencha je najobľúbenejším druhom japonského čaju. Pestuje sa na slnečnom svetle a má sviežu, rastlinnú chuť. Gyokuro je luxusný druh čaju, ktorý sa pestuje v tieni. Má sladkú chuť a výraznú umami arómu. Bancha je čaj vyrábaný zo starších, zrelých listov. Má výraznejšiu chuť a menej sviežosti. Kokeicha je čajová pasta vyrobená z čajových lístkov, ktoré zvetrali alebo boli rozomleté. Shincha je názov pre čerstvo zozbieraný čaj, ktorý sa uvádza na trh krátko po zbere, zvyčajne na jar. Aracha je nerafinovaný čaj, ktorý nie je spracovaný a obsahuje rôzne časti listov. Mecha je čaj vyrobený z čajových končekov a púčikov.
Výber správneho japonského čaju závisí od vašich chuťových preferencií. Niektoré čaje sú bohaté na umami, iné majú orechovú chuť alebo sladkosť. Rôzne čaje majú aj rôzny obsah kofeínu. Ak uprednostňujete práškové čaje, môžete sa zamerať na matchu alebo iné práškové varianty. Ak dávate prednosť praženému čaju, môžete vyskúšať hojicha alebo genmaicha.
Celkovo je svet japonských čajov prehľadný a ľahko sa v ňom orientuje. Pri výbere japonského čaju sa môžete rozhodnúť na základe chuti, arómy, spôsobu spracovania a vašich individuálnych preferencií.