Zhejiang An Ji Bai Cha Imperial

hviezda 1 hviezda 2 hviezda 3 hviezda 4 hviezda 5 (1)Počet hviezdičiek je 5 z 5

Cena
od 3,56 EUR

Pôvod

Spresnite výber produktu
Varianta neexistuje
10 g (vzorek) 50 g 100 g 250 g

ks

An Ji Bai Cha je zaujímavý a pomerne vzácny čínsky čaj. Hoci má v názve "biely čaj" (bai cha), spracováva sa ako zelený čaj. Pochádza z jediného jarného zberu a je jedným z najcennejších a najvyhľadávanejších čajov v Číne.

Tento ručne zbieraný druh pochádza z plantáží v okrese An Ji, kde čajovníky Bai Ye Yi Hao rastú vo vysokohorskom prostredí. Jeho listy sú pokryté bielym chmýřím, vďaka ktorému čaj dostal prezývku "Bai Cha" (biely čaj), hoci následným spracovaním sa čaj klasifikuje ako zelený. Keď čajovník rastie, listy sú biele a sušený čaj je krásne zelený, ale nálev je opäť výrazne svetlý.

Zaujímavosťou je, že táto odroda čaju bola náhodne objavená až v 80. rokoch 20. storočia v takmer neprístupnom horskom prostredí. Keďže zber sa uskutočňuje len raz ročne s odstupom približne 30 dní, čaj je pomerne vzácny.

An Ji Bai Cha bol predmetom viacerých vedeckých štúdií, ktoré odhalili nižší obsah poylfenolov a chlorofylu (preto je farba lístkov biela). Na druhej strane sa zistilo, že má vysoký obsah cenných aminokyselín.

A ako čaj chutí?

Spočiatku veľmi jemný, ale s výraznou dochuťou, ktorá kombinuje príjemne sladké tóny s korenistými stopami.

Výroba čaju An Ji Bai Cha  

1. Zber

Štandard zberu čaju Anji Ba cha možno zhrnúť ako skorý zber. Na výrobu čaju Ming Qian Anji Ba Cha sa môžu použiť len púčiky spojené s jedným listom, ktoré sa zbierajú ako prvé v roku a predstavujú najčistejšie a najvýraznejšie zastúpenie charakteru odrody. Listy, ktoré sú pevné a dobre rastúce, majú jednotnú dĺžku a vzhľad, sa môžu ponechať. Pri ich zbere a preprave pomocou bambusového koša je potrebný jemný pohyb.

2. Rozloženie

Novo odtrhnuté listy by sa mali premiestniť na vetrané miesto bez priameho slnečného žiarenia. Potom sa rovnomerne rozprestrú v plochom okrúhlom bambusovom košíku, pričom počas tohto kroku nie sú povolené žiadne premiešavacie pohyby. Cieľom rozprestretia je zlepšiť kvalitu čaju a uľahčiť jeho sušenie.

3. Deenzyming

Deenzyming, nazývaný aj kill-green, sa vykonáva s cieľom zastaviť oxidáciu čajových lístkov na požadovanej úrovni. Tento proces sa vykonáva miernym zahriatím čajových lístkov, čím sa deaktivujú ich oxidačné enzýmy a odstráni sa nežiaduca aróma v lístkoch bez toho, aby sa poškodila chuť čaju. V prípade čaju Anji Bai Cha by sa mala požadovaná teplota na deenzyfikáciu regulovať na 250 - 300 ℃. Nadmerná teplota môže viesť k červeným alebo čiernym stonkám. Vo všeobecnosti skúsení čajovníci dokážu nastaviť teplotu na požadovanú úroveň pomocou zvuku. Ak je vo fritovacom woku počuť zvuk "pi pi pa pa" (ako praskanie pražených sezamových semienok), znamená to, že teplota je tak akurát.

4 .Tvarovanie

Vlhké čajové lístky sa potom zrolujú a vytvarujú do zvrásnených prúžkov ručne alebo pomocou valcovacieho stroja, ktorý spôsobí, že sa čaj sám zabalí. Tento krok si vyžaduje nižšiu teplotu a trvá 3 minúty.

5. Sušenie

Tento proces pozostáva z dvoch krokov - prvého sušenia a druhého sušenia (dosušovania).

Prvé sušenie: lístky by sa mali sušiť pomocou sušiaceho stroja pri teplote 100 ℃ počas 10 minút a potom sa rozložia na 15 minút, aby vychladli.

Následné sušenie: opäť sa suší pri teplote 80 - 90 ℃ dlhší čas.

6. Skladovanie

Obsah vlhkosti v suchých listoch by nemal presiahnuť 6 % a musia sa skladovať v prostredí s nízkou teplotou (0 - 5 ℃). Po 3 hodinách je čaj pripravený na balenie.

Odporúčam prípravu v ohriatej 300-400 ml kanvičke. Odmerajte približne 5-8 g čaju a zalejte vodou s teplotou približne 80 °C. Lúhujte 2 minúty. Takto pripravte 3 nálevy. Najväčší pôžitok však prináša príprava viacerých dávok spôsobom kung-fu.

zelený čaj

Alternatívne produkty4